Recents in Beach

Tips Menggunakan Umur Agar Berkah dan Bermanfaat

Mempunyai usia panjang adalah idaman tiap individu. Sebab di waktu senja, badan masih mempunyai daya untuk beraktivtas seharian.

Ustaz Rahman Soleh dari ponpes Assyafi'iyah mengatakan jika mempunyai usia panjang buat satu orang adalah satu keberkahan.

"Jika mempunyai umur panjang adalah satu keberkahan. Kesimpulannya jika mempunyai umur panjang memang baik, bila diamalkan dengan amal baik," sebut Rahman.

Diteruskannya, jika semestinya mempunyai umur panjang bisa digunakan dengan melaksanakan ibadah pada Allah SWT. Karena keharusan seseorang muslim ialah manfaatkan kehidupannya dengan sebaik-baiknya.

"Mereka mempunyai umur panjang, semestinya di usia kehidupannya digunakan sebaik-baiknya. Sebab keharusan seseorang muslim, sejak aqil balik telah di pertanggungjawabkan semua amal tindakannya," sambungnya.

Rahman menyarankan, jika seseorang individu mempunyai usia panjang, dipakai waktu dengan sebaik-baiknya.

"Gunakan saat itu, Allah akan menghisab satu orang itu dengan pertama yang akan diberi pertanyaan ialah umurnya dihabiskan untuk apa, ke-2 diberi pertanyaan mengenai ilmunya untuk apa, hartanya dimana ia temukan serta infakkan," jelas Rahman.

Ia merekomendasikan, supaya beberapa orangtua yang mempunyai usia panjang, semestinya menggunakan untuk mendekatkan diri pada Sang Pencipta.

"Allah menyukai anak muda yang soleh dibanding orangtua yang mempunyai usia panjang yang masih melakukan perbuatan maksiat. Jika telah tua selanjutnya masih melakukan perbuatan maksiat di kuatirkan ia akan wafat dalam keadaan suul khatinah. Sebab sangat penting dalam tiap masalah itu bergantung penutupnya," pungkas Rahman.

Posting Komentar

0 Komentar